HTML

Paraszt MBA

Elolvassuk az eredetileg personal mba-nek keresztelt könyvgyűjtemény darabjait és jól leírjuk mire emlékszünk belőle.

Itt tartunk


Eddig 3 könyvet olvastunk el a 42-ből. Most a "Blue Ocean Strategy" van soron.

háztáji mba haszonállatoknak

2011.03.05. 11:21 Dzsó

PMBA, azaz personal- vagy paraszt- MBA

  A huszadik század hajnalán, Amerikában úgy gondolták, hogy a biznisz - bár van akinek a vérében van - tanítható.

A huszonegyedik század hajnalán Josh Kaufman úgy gondolja, hogy profi üzletembernek lenni - annélkül, hogy a családi ékszereket a zaciba kéne vinni - tanulható.  Megalkotta tehát a PMBA-t, összegyűjtve azokat a könyveket, amelyek szerinte a legfontosabbak egy ilyen képzésben.

Hát mi belekezdünk. Annó, az egyetemen még nevettünk azon, aki a progmatot hátrahagyva eladta a lelkét, hogy közgázos legyen. Ez egy életforma, ami megkülönbözteti a lúzert a magabiztos embertől, a rücskös parasztot a büszke jobbágytól.

De amíg sokak szerint a biznisszkúl a yuppie gazdagapuka gyerekeinek kijáró előjog, Kaufman a Personal MBA kiötlője azt vallja, hogy ez a tudás mindenkié!

Ez nem csak egy könyv, ez egy mozgalom. Egyrészt meghatározza milyen könyveket érdemes elolvasni, javasol könyveket, valamint közösséget ad.

Másrészt egy gondolkodásmódot ismertet meg az olvasóval, aki jó eséllyel hasznosíthatja ezt a munkahelyén és otthon is egyaránt.

A jó könyv ismérvei:

  • Bírjon értékes tartalommal
  • Megérje kiolvasni, pont olyan hosszú legyen, amennyire kell
  • Legyen önképzőbarát
  • Legyen jó kézikönyv a későbbi speciális igényeink megjelenésekor
  • Legyen elég pórias a pórias életünknek megfelelően

 

Persze az ember joggal gondolja, hogy ezek a dolgok teljesen fölöslegesek. Nem akarunk profi üzletemberként magasan a többi ember fölött élni. Még a magabiztosság sem hiányzik annyira, és különbenis, mi olyat írhatnak még nekünk, ami fontos és még nem tudjuk?

Igen, lehet, hogy nem akarunk elfoglalt üzletemberként élni, az is lehet, hogy csak hátra akarunk dőlni és mosolyogni a rohanó világon. De ha van egy jó ötletünk, és meg akarjuk valósítani, akkor nem árt, ha a hátradőlős mosolygás őszintén laza, és nem egy erőltetett vigyor. Ezért akarunk tanulni.

Úgyhogy mi elkezdjük. Igyekszünk beszámolni nektek minden könyvről, amin keresztülrágtuk magunkat, és az élményekről, amiket bennünk hagyott.

Aki paraszt velünk tart! Elő a kindlit, mert két kapavágás között a hűs fűzfalomb alatt, kellemes hagymaszagú olvasmányok ígérkeznek!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pmba.blog.hu/api/trackback/id/tr702724316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamkukorica 2011.03.10. 01:19:51

A poszt első felével nagyon nem értek egyet.

A pénz eszköz. Tehát pontosan annyira izgalmas mint egy eszköz, mint például egy kalapács.

Sőt az emberek többségét a pénzhajhászás megrontja. Ha csak egy kalapácsod van, akkor előbb-utóbb elkezdesz mindent szögnek látni.

Az angol buszsofőr hasonló tudással 6-szor annyi pénzt keres, mint egy magyar.

Ezek szerint az angol buszsofőr laza. A magyar meg lúzer.

Ezzel végletesen nem értek egyet.

Továbbá a yuppie gyereke nem jár biznisszkúl-ba, mert nincs neki. Ez jellemzően egy önző, konzum életforma.

De ha van is neki, mert véletlenül nem volt abortusza a barátnőjének és még ki is tartott mellette ezekután, akkor sincs a gyerek 10 éves, mivel az ipszilon a yuppie-ban a young-ot jelöli.

Hogy ne csak tiltakozzak: Nekem a Paraszt MBA lényege az, hogy megértsem, hogy hogyan működik a mai világunk és abban minél önállóbb tudjak lenni.

Ne fintorogva fogadjam el a pénzt egy irigységből megvetett főnöktől, hanem én teremtsem elő.

Annyit még hozzátennék, hogy az első két könyv, amit eddig olvastam-olvasok, az nem csak az üzleti világban hasznosítható, hanem nagy haszonnal forgathatják pl civilek, művészek, stb...

Tamas · http://tamas.terray.hu 2011.03.10. 10:30:19

Én sem a pénzre hegyezném ki a dolgokat, hanem arra, hogy minél többet lássunk át a munkafolyamatokból, és minél szebben, hatékonyabban kezeljük őket. A pénz fontos, de nem egyedüli cél.

Dzsó · http://monti.blog.hu 2011.03.10. 15:11:53

yuppie (gazdagapuka gyerekei)-nek

A pontos megfogalmazás, csak a zárójelezést elfelejtettem kitenni!

qzy 2011.03.11. 06:07:15

@adamkukorica: Ádám, nem értek egyet, főleg a kalapácsos hasonlattal nem.

Egyrészt a pénz nem csak eszköz. Másrészt mint eszköz sokkal absztraktabb, mint a kalapács, emiatt sokkal több dologora is jó. De ennél is fontosabb, hogy gaz imprlista társadalmunkban a pénz az "érték" egyik legfontosabb (és nagyon sokak számára az egyetlen) mércéje. Emiatt aztán nagyon könnyű önmagáért szeretni (ellentétben a kalapáccsal).

Tamas · http://tamas.terray.hu 2011.03.12. 22:35:36

@qzy én szeretem a kalapácsot, érdek nélkük.
süti beállítások módosítása