HTML

Paraszt MBA

Elolvassuk az eredetileg personal mba-nek keresztelt könyvgyűjtemény darabjait és jól leírjuk mire emlékszünk belőle.

Itt tartunk


Eddig 3 könyvet olvastunk el a 42-ből. Most a "Blue Ocean Strategy" van soron.

háztáji mba haszonállatoknak

2011.03.05. 23:03 Tamas

George Leonard: Mastery

A "Mastery, the keys to success and long-term fulfillment" volt az első könyv a Paraszt MBA képzésben amit a kezünkbe vettünk. George Leonard mostanában kicsit szokatlan, nem túl divatos szemszögből közelíti a dolgokat. A rohanó, "3 perc alatt teljesen hülye menedzsereknek" módszerek helyett ő a kitartást, koncentrációt helyezi a középpontba és tudatosan kritizálja ahogy kapkodva, szétszórtan próbálunk minél többet elérni. 
 
 
 
Az írást hitelessé teszi, hogy az író több területen is kitartással, kiemelkedően alkotott. A második világháború alatt pilótákat oktatott, késő felnőttkorában pedig Aikidot tanult, majd tanított ezreknek. Az a mód ahogy a tanításról, gyakorlásról, vagy akár teljesen minennapi dolgokról - autóvezetés - ír, megmutatja, hogy nem csak elméleti szakember, de tényleg tudja hogy kell kitartással a flow-ba kerülni. 
 
A könyv elején bemutat pár embertípust, akikben magunkra ismerhetünk: a mindenbe belekapó embert, a lelkest és a műkedvelőt, akik hozzáállásuk miatt másképp, de mind elkerülik a hosszantartó koncentrált munkát. Arról győzköd minket, hogy ehelyett élvezzük egy-egy részlet kitartó gyakorlását, ahogy a harcművészetekben is, vagy mindenben középszerűségre leszünk kárhoztatva. 
 
Ami megmaradt bennünk
 
A tanulás szakaszai 
  • Jó tudatosítani, hogy a fejlődés ilyen szakaszokban történik. Ez fokozza a kitartást. Ezt ábrákban is bemutatja, hosszan tartó vízsintes "platókat" követik a következő szintre ugrások
  • Meg kell békélni a platóval, amikor a fejlődés stagnál
  • A legalapvetőbb és legnyilvánvalóbb dolgokat is újra és újra át kell ismételni
  • Hosszútávon semmiben nincs könnyű győzelem
 
Tanulás, a mesterek
  • A tanuláshoz jó mestereket kell választani, meg is mutatja, ezek miről ismerszenek meg
  • Alázat, a jól megválasztott mester és az iránt amivel foglalkozunk
  • Jó és rossz tanuló: messzebbre jut az, aki nehezebben tanul, de kitartó, mert megtanul tanulni, koncentrálnI 
A változás
  • A homeosztázis természertajza: miért és hogyan tiltakozik a szervezetünk, a lelkünk, de akár emberek csoportja is a változások ellen. Hogyan vegyük ezt észre, és hogy győzzük le. 
  • Tudatosan kell a homeosztázist kezelni, néha erőltetni a változást.
  • Nem félni a határok szélesítésétől, de mégsem vakmerőnek lenni 
Ha már futottál úgy, hogy hosszú távon is élvezted, ha megcsináltál ezerszer egy harcművészeti gyakorlatot, ha tetris-ztél annyit, hogy csukott szemmel is azt láttad, akkor van tapasztalatod a mastery-ről.
 
Már csak az a kérdés, hogy miben akarunk mesterek lenni, egyáltalán elképzelhető-e, hogy valaki mesterré válik valamiben, de ez nem hat ki az élete többi területére? Ezt nem döntöttük el, de igyekszünk a gyakorlatban kipróbálni. 
 
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pmba.blog.hu/api/trackback/id/tr302713871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qzy 2011.03.08. 14:09:32

Tamás, jó lett az első cikk, valóban ezeket szedtük össze a könyvvel kapcsolatban!

PS. Majd az 'Aikodo'-t írd át légyszi 'Aikido'-ra. ;-)

vassdoki 2011.03.17. 18:07:35

Tök jó, hogy még blogot is írtok! Gratula és hajrá :)

JinxR 2011.05.03. 10:05:31

Kicsit elakadt a blog, nem? ;)
Én nagyon ajánlom a 10 days for faster reading könyvet. Mindjárt befejezem, az utolsó 1-2 fejezet van hátra, és nekem nagyon sokat segített. Azóta jelentősen gyorsabban olvasok, és ezzel együtt sokkal több kedvvel és lelkesedéssel.

Tegnap jött meg maga a Personal MBA könyv, most abba kezdek bele. Elég felszínesnek tűnik a tartalomjegyzék alapján, nagyon tömören tárgyal egy-egy témát, ellenben gyakorlatiasnak tűnik.

Tamas · http://tamas.terray.hu 2011.05.03. 10:30:27

az olvasással haladunk, az írással vannak gondok :) A könyv amit ajánlasz fent van a pmba listán is?
süti beállítások módosítása